Nimboo bhat


Spreid de rijst onmiddellijk na het koken uit op een bakplaat en laat de rijst volledig afkoelen.
Verhit de olie in de wok op een middelhoog vuur. Doe er zodra de olie heet is het mosterdzaad in en dek af. Voeg na 30 sec. wanneer de zaadjes niet meer poffen de pinda’s toe en roerbak circa 2 minuten tot ze lichtbruin worden. Draai het vuur matig en schep er de urad dal door. Roerbak circa 1 minuut tot de urad dal goudgeel is. Schep de gember, desgewenst de suiker, knoflook, geelwortel, cayennepeper, kerriebladeren, chilipepers, het zout en citroensap door, dan er de rijst bij doen en je kunt als de rijst te droog is er tot 4 eetlepels water doorscheppen.
Meng alles en roerbak circa 5 minuten tot de specerijen hun smaken aan de rijst hebben afgegeven.
Proef en breng zonodig op smaak met zout en peper.
Serveer heet, op kamertemperatuur of koud.
Succes en eet smakelijk!

India

Karnataka

Rijst

4 pers

no:952/972 << >>
1 portie gekookte Basmatirijst

2 eetlepels sesamolie
1/2 theelepel bruin mosterdzaad
75 gr. ontvliesde pinda’s
1 eetlepel witte urad dal (moong dal gepeld)
1 eetlepel gehakte gemberwortel
1 theelepel suiker
1 theelepel gehakte knoflook
1/2 theelepel geelwortelpoeder(tumeric)
1/2 theelepe l cayennepeper
32 gedroogde kerriebladeren
2 verse, scherpe groene chilipepers, in plakjes gesneden
1 theelepel zout, of naar smaak
5 eetlepels vers citroensap
4 eetlepels water naar behoefte